Arkiv 2012/2013

LJUSSÄTTNING I TRÄDGÅRDEN

TEORI OCH PRAKTIK OM LJUSSÄTTNING I TRÄDGÅRDEN. Kursen hölls hos Lindvalls Plantskola, Raholmsvägen 15/10 2013 .

Trädgårdstramp i Söråker, juni 2013

I fräsch försommargrönska höll vi onsdagen den 5 juni årets första trädgårdstramp. Mitt i examenstider öppnade Gudrun Fredén och Olle Svensson sin trädgård i Söråker för oss. Lummig grönska mötte mot gatan. Där samlades vi drygt 15 personer. Värdparet visade oss in i trädgården. I snöbollsbusken började tunga ljusa bollar skilja ut sig ur grönskan. På andra sidan huset öppnade sig en glänta med planteringar i varmt och skyddat läge. Det var redan många växter i blom. Under buskarna täckte spetsmössan marken med sitt vita flor. Bland primulor och sena tulpaner lyste sedan de första, enkelblommande pionerna i klara färger. Runt omkring sågs övriga pioner fulla med knoppar, beredda att slå ut.
 Vi fortsatte framåt till en frilagd kalkklippa, där Gudrun och Olle samlar allehanda växter med speciella krav, som de planterar i skrevorna. Här sker en ständig utveckling och utvidgning av planteringarna, och även här blommade redan ett flertal växter. I den nedersta delen av tomten fanns även en blomsteräng mot träden som inramade det hela.
 Vi tackade för oss med den sköna upplevelsen av att ha fått en försmak av sommaren.


 /Inger Söderholm

Anja Mårtén, Lisatået juli 2013, Sundsbruk 

En liten gränd går ner. Bara några meter från stora vägen hittar man det, väl dolt. En liten grind och en trång gång. Här tar Anja Mårtzén och hennes mor emot och berättar om hur trädgården blivit till. Vi blir ett 30-tal personer som sammanstrålar här.
Mot baksidan finns ännu en del av de gamla exotiska barrträd kvar som ursprungligen täckte hela tomten, det hade varit liksom ett arboretum. Sedan Anja flyttade hit i början av 2000-talet har det förvandlats. Här finns nu en glänta som hela tiden utvidgas.
Allt är smått och intimt, varje växt lyfts fram på ett särskilt sätt. På framsidan möter en bonsaiklippt blodbok. Framför en manchurisk valnöt blommar en grönlilja. Åt andra sidan finner man en liten näckrosdamm med en bro över. Åt den sidan håller trädgården på att utvidgas med nya stenmurar, som Anja omsorgsfullt murar själv med betong.
Efter att ha gått runt överallt och sett och njutit samlades vi i kvällssolen och bjöds på fika, medan Anja och hennes mor fortsatte att berätta. En trädgård man gärna vill återkomma till om några år.
 / Inger Söderholm

Trädgårdstramp i Vattjom, Margareta Olsson, juli 2013

En regning tisdag i Juli träffades ett tappert gäng hemma hos Margareta Olsson. Vi var ca 12 st som fick en tur i hällregnet runt hennes vackra trädgård. Hon hade många sorters rosor som blommade härligt. Många härliga rabatter med både härliga uppvuxna buskar och många sorters perenner, alla vackert kantskurna.
Efter rundturen hos Margareta fortsatte hela gänget hem till mej, Sara Fällström. Då jag bara haft min trädgård i ett år så gick det ganska snabbt att ta en sväng runt i den. Jag berättade lite om vad jag gjort och vilka planer jag har för framtiden. Sen gick vi inomhus i värmen och tog en mysig fika med mycket skratt och prat.
Mycket härlig och rolig kväll.
/Sara Fällström

Jolantas trädgård i Granloholm, juli 2013

En ljuvlig sommarkväll i juli, perfekt för en trädgårdstramp besökte vi Jolanta Sörebäck i Granloholm.
Hon hade en fantastiskt fin och välskött trädgård med många träd, stora välplanerade rabatter, en välorganiserad köksträdgård och näst intill perfekt gräsmatta.
Jolantas trädgård bjöd på många överraskningar, tips och idéer att ta med hem.
Stort tack Jolanta för att vi fick komma på besök.


/ Monica och Berit


Trädgårdstramp i Österdälje, hos Peter Lund

Mitt på slätten ute bland åkrarna har Peter Lund byggt upp en mycket härlig trädgård. Han har satsat mycket på vindskydd, både i form av buskar, träd och staket/plank, som smälte mycket bra in i miljön. Man kan nästan inte tala om rabatter, det var mer djungel med härliga gångar. Det fanns många olika sorters träd, ordentligt uppvuxna trots att många inte var mer än 15 år gamla. Även flertalet av perenner och bienner var otroligt stora och höga. Vi var många som undrade över vad han gödslade med.
En pergola i obarkade trädstammar med en stenlagd gång gav mej inspiration för mitt eget pergolaprojekt.
Det fanns många trevliga sittplatser. Bla ett litet torn, som antagligen fångar upp sista kvällssolen. Han hade även många mysiga vattenstänk här och där och en rejäl damm med anslutande lusthus.
Ett vackert växthus alldeles fullt med växter och tomater fanns också. Det låg alldeles bredvid Peters uppdragning av plant, som han sålde av till mångas förtjusning.
Trots att vädret inte var så bra så var uppslutningen bra, vi var omkring 25-30 personer.
Peter bjöd på fika och vi hade en mycket härlig avslutning på kvällen.
/Sara Fällström

KERAMIKKURS med Christina Bohlin.
Föreningen har anordnat två kurser med Christina som lärare. Vi träffades ett tillfälle 10-15 på en lördag där vi fick grunderna i att arbeta och att forma stengodslera med händer och olika hjälpmedel.  Träff nummer två var en kväll; mellan 18-21, där vi fick glasera i olika färger eller måla. De flesta av oss skapade trädgårdsdekorationer eller blomstöd. Det var väldigt givande och roligt.

/Maritha Thorén Svensson

ÅRSMÖTE
På MittGastronomi i Bergsåker 21/2 2013
Mötet förlöpte enligt gängse ordning och vi var ett flertal trädgårdskvinnor som var där, och fikade gott och många trädgårdstankar och längtan efter vårens ankomst diskuterades förstås.

MIN GRÖNA PASSION
Ja, så hette föredraget som Gunnel Carlsson höll för oss den 31 oktober 2012, uppe på Norra berget.
 Hon berättade livfullt och med värme om sin syn på odlande och visade härliga bilder på sin egen trädgård från alla årstider.
 Gunnel är ingen stilpolis utan har en väldigt öppen och tillåtande syn på trädgård och odlande, vilket kändes skönt. Hon berättade också hur det var att växa upp på en handelsträdgård, om sin tid som programledare för “Gröna rum” och om trädgårdspersonligheter hon mött.
 Gunnel hade med sig sin egen bok "Min gröna passion" som jag passade på att köpa. Den satt jag sedan med under julhelgen i min bästa läsfåtölj  med lite glögg och pepparkaka och läste från pärm till pärm.  Kände igen mig själv i mycket av hennes tankar kring trädgård. Jag gillar också bäst att känna händerna direkt i jorden. Det blir aldrig samma känsla med handskar på. (Att man inte kan ha långa tjusiga naglar eller att händerna aldrig blir riktigt rena på hela sommaren, det får man ta). Den goda tanken man har varje vår att märka och skriva upp vad som finns i rabatterna, den fallerar varje år för mig också. Samma sak gäller känslan för förgätmigejen som är så vacker på våren men ack så skräpig senare under sommaren att man bara vill rycka bort den.
 Tack Gunnel för att du gav oss en härlig stund av drömmar inför nästa sommar.
/Monica Bylund

TÄLJKURS - ATT TÄLJA I FÄRSKT VIRKE
Tisdag 28 augusti var det slöjdkväll på Norra Berget med slöjdaren Ulf Palo.
Vi fick från ett grovt trästycke prova på att klyva, tälja, snida och måla.
 Under några timmar var tanken att med hjälp av vår kreativitet, och Ulfs hjälp, tillverka blomstöd/pinnar för växter.
 Ulf berättade även lite om olika träslag att jobba med och man märkte tydligt skillnaden på dem. En del var betydligt mer lättarbetade än andra.
 Resultatet?! Ja det blev en hel del blompinnar gjorda.
 En riktigt kul prova på kväll var det och mina två blompinnar som jag tillverkade står under snön ute i rabatten. Jag hoppas att de i vår när de tinar fram har fått lite patina och är vackrare än de var när jag satte dit dem.
  /Elisabeth Fherm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar